“Praten Helpt!” is een gezamenlijk project van De Bernard van Leer Foundation en Stichting Alexander.
Vorig jaar hebben we voor Het Klokhuis een prachtige serie gemaakt over kindermishandeling en toen al dacht ik: dit mogen we niet loslaten.
Nu is het idee opgevat om ervaringsdeskundigen op te leiden om voorlichting te geven over kindermishandeling aan iedereen die het wil horen. Niet de grafische details maar wat het met hen heeft gedaan en nog steeds doet als mens, hoe zij gezien en gehoord hadden willen worden. Niet om zielig te doen, juist niet. Het mag gewoon niet gebeuren en als zij met hun openheid en voorlichting 1 persoon kunnen helpen, op wat voor manier dan ook, zijn ze tevreden.
Het is een bijzonder, soms zeer pijnlijk, gevoelig, mooi, sterk, ontroerend proces. Gedragen door jongeren die de moed hebben om op te staan en te vertellen wat hen is gebeurd.
Ik mag de gesprekken met hen voeren en ik mag heel dichtbij komen.
En hun verhalen komen steeds weer op hetzelfde neer: vaar altijd op je gevoel! Hoe moeilijk het soms ook is omdat het je vaak ook iets vertelt wat je helemaal niet wil weten en dan de neiging hebt om in je ratio te schieten.
En iedere keer weer ga ik naar huis met het gevoel dat we samen, de ervaringsdeskundigen, de organisatie, Ingeborg en ik, fantastische dingen doen om bewust te maken. Maar godsamme zeg. Respect.